Spotykamy się po trzech latach, żeby podjąć ważne decyzje, które ważna są nie tylko dla przyszłości Lewicy, ale też dla przyszłości Polski. W jakim kierunku będzie rozwijał się nasz kraj? Kto będzie rządził Polską? Kto weźmie odpowiedzialności po PiS-ie? W imieniu trójki liderów chciałbym oświadczyć, iż jesteśmy gotowi wziąć odpowiedzialność za Polskę. Lewica jest gotowa wziąć odpowiedzialność za nasz kraj!

Lewica zawsze wygrywa zjednoczona

Lewica zawsze wygrywa, kiedy idzie zjednoczona i przegrywa, kiedy idzie podzielona. To lekcja, z której tylko my wyciągnęliśmy wnioski. Te trzy lata współpracy pokazały, że dzięki temu zjednoczeniu nie tylko wprowadziliśmy Lewicę do polskiego parlamentu, nie tylko pokazaliśmy nową jakość w myśleniu. Nie tylko daliśmy postępowy głos tym, którzy słusznie uważają, że Konstytucja musi realizowana od pierwszego do ostatniego artykułu. Pokazaliśmy na opozycji, jak należy ze sobą współpracować. Nie tylko kalkulując matematycznie, że jeden do jeden da dwa, ale przede wszystkim pokazując, że łączy nas wspólny program, marzenia i ideały oraz cele. To powinno być fundamentem budowy nie tylko Lewicy, ale całej demokratycznej opozycji na przyszłość.

Nie będzie demokracji w Polsce bez równości kobiet i mężczyzn

Lewicę łączą wspólne wartości. Łączy nas wielkie marzenie, które nosimy w naszych lewicowych serach, naszych czerwonych i mocno bijących sercach. Marzymy o tym, abyśmy żyli w lepszym świecie, gdziekolwiek mieszkamy. Nasze ideały są dzisiaj coraz mocniej słyszane. Nasze lewicowe serce bardzo mocno mówi o wolności, o wolności kobiet, ponieważ nie będzie demokracji w Polsce bez równości kobiet i mężczyzn. Nie będzie demokracji do dnia, w którym kobiety nie będą mogły decydować o swoim ciele i o swoich prawach - bo to jest ich ciało, ich prawo i ich życie.

Z tego miejsca mówimy jasno i wyraźnie: Lewica musi być w przyszłym rządzie i to jest odpowiedzialność nie tylko nas, jako ludzi lewicy, ale całej demokratycznej opozycji. Bo Lewica jest gwarantem tej równości. To Lewica na ulicach, w organizacjach pozarządowych, w życiu politycznym, w życiu samorządowym zawsze walczyła, walczy i walczyć będzie o to, aby kobiety mogły decydować o swoim życiu a nie politycy i nie księża - to jest nasze zobowiązanie.

Sprawiedliwa transformacja energetyczna

Nasze lewicowe serce to także odpowiedzialna zielona transformacja, która doprowadzi do tego, że Polska będzie krajem, w którym ludzie będą oddychali czystym powietrzem. 54 tysięcy ludzi każdego roku odchodzi tylko i wyłącznie dlatego, że politycy nie mieli odwagi podjąć tą ważną decyzję. Kończymy z nieodpowiedzialną polityką związaną z paliwami kopalnymi i przechodzimy w sposób rozsądny, sprawiedliwy, ekonomiczny i ekologiczny na odnawialne źródła energii - zrobi to tylko Lewica!

Korporacje powinny płacić podatki

Lewica to także państwo sprawiedliwe. Nasze lewicowe serce od zawsze podpowiada nam, że państwo, w którym ksiądz nie płaci takich samych podatków, mając podobne dochody jak taksówkarz czy mechanik, to to jest niesprawiedliwość. Wierzymy w państwo, w którym podatki są płacone sprawiedliwe. Wierzymy w państwo, w którym wielkie korporacje osiągające dziś gigantyczne zyski, powinny płacić sprawiedliwe podatki. W Polsce, jak i na świecie jest wielu ludzi, którzy potrzebują pomocy państwa, potrzebują ze strony państwa sprawiedliwości, dlatego Lewica będzie się opowiadała w przyszłym rządzie za sprawiedliwymi podatkami. Dlatego też tam jesteśmy potrzebni.

Mieszkanie prawem, nie towarem

Mieszkanie prawem, nie towarem to hasło, z którego przez wszystkie lata zarówno prawica, jak i liberałowie wyśmiewali się. Śmiali się, kiedy mówiliśmy o tym, że to nie jest puste hasło, że na to hasło umówiliśmy się w Konstytucji. Art. 75 ustawy zasadniczej, której bronimy i zawsze bronić będziemy mówi jasno i wyraźnie: Władze publiczne prowadzą politykę sprzyjającą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych obywateli. Dlatego jako Lewica musimy być w przyszłym rządzie, aby ludzie mieli w końcu prawo do dachu nad głową, to jest probierz rozwoju cywilizacyjnego naszego kraju i my to zagwarantujemy.

Bezpieczna rodzina

Lewicowe serce to również bezpieczna rodzina. Przez ostatnie tygodnie miliony Polek i Polaków słyszało o naszej trasie, podczas której mówiliśmy o tym, co najbardziej dziś boli Polki i Polaków, ale dawaliśmy też rozwiązania. Bezpieczna rodzina to taka, która wie, że jak wysyła dziecko do szkoły, to wie, że to dziecko nie wróci z tej szkoły głodne. Bezpieczna rodzina to ta taka, w której jest pewność, że emerytura z płaconych przez lata składek będzie godna. Że będzie można za nią przeżyć, że będzie można za nią wykupić leki. O tym Lewica mówiła od zawsze, o sprawiedliwości społecznej. Nie załatwią tego liberałowie, nie załatwi tego prawica. Tylko Lewica w przyszłym rządzie jest w stanie to zrobić. Jesteśmy gotowi wziąć odpowiedzialność także za polskie rodziny.

Lewica wprowadziła Polskę do Unii Europejskiej i NATO, dała Polsce Konstytucję

Ta droga, którą przeszliśmy razem z Włodkiem i Adrianem, z Wami wszystkim nauczyła nas bardzo wiele. Pokazała jasno i wyraźnie, że przez te wszystkie lata rządów prawicy, jak bardzo brakowało lewicy. To lewica wprowadziła Polskę do Unii Europejskiej, to lewica wprowadzała Polskę do NATO, to lewica dała Polsce Konstytucję. Dzisiaj naszym obowiązkiem, a jesteśmy dokładnie na rok przed wyborami, jest wykrzesać z siebie jeszcze więcej energii i doprowadzić to tego, aby nasze czerwone, lewicowe serce biło jeszcze szybciej i energiczniej. Trzeba iść do ludzi, rozmawiać z nimi i wygrać w końcu do cholery te wybory! To jest nasze zadanie!

Unia Europejska gwarantem bezpieczeństwa i stabilizacji

Wbrew temu co opowiada Kaczyński myśmy nigdy z Europy nie wyszli. On może opowiadać różne dyrdymały o Jugosławii, o Wiedniu, może straszyć Unią Europejską. Ale my dobrze wiemy, że gwarantem bezpieczeństwa i stabilizacji Polski jest nasze mocne miejsce w Unii Europejskiej. Z tego miejsca chcę powiedzieć jasno i wyraźnie: Lewica będzie gwarantem tego, że Europa będzie nie w dziesięciu, nie pięćdziesięciu, ale w stu procentach była obecna w Polsce, we wszystkich możliwych sferach.

Lewica razem

Dzisiaj spotykamy się jako dwie partie, aby podjąć ważne zobowiązania, że będziemy nadal ze sobą współpracowali, że pójdziemy razem do tych i kolejnych wyborów. Bo wszyscy mamy serce po lewej stronie. Z tego miejsca chciałbym zaapelować do wszystkich ludzi dobrej woli: łączmy się wszyscy ponad podziałami, spotkajmy się na jednym listach. Alleluja i do przodu Lewico!

Robert Biedroń, współprzewodniczący Nowej Lewicy
Rada Krajowa, 2 października 2022 r.