- Trybunał Julii Przyłębskiej chce odpowiadać na pytanie, które nigdy nie powinno paść. To pytanie zostało już dawno temu rozstrzygnięte. Chodzi o zgodność tartaków europejskich z polską konstytucją. Tak, wszystkie traktaty są zgodne z polską konstytucją. – powiedział w środę poseł Andrzej Szejna. – To co dziś się dzieje jest działaniem politycznym na zlecenie panów Kaczyńskiego i Ziobry. – dodał Szejna.

W listopadzie 2021 roku minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro złożył do Trybunału Konstytucyjnego wniosek, w którym domaga się zbadania zgodności z Konstytucją przepisów, na podstawie których Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej nałożył na Polskę kary w sprawie kopalni Turów i Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego.

- Odkąd PiS przejęło władzę, trwa spektakl, który ma zakończyć się wyjściem Polski z Unii Europejskiej. Trybunał Julii Przyłębskiej nie ma prawa orzekać o kompetencjach Trybunału Konstytucyjnego Unii Europejskiej, ale nawet jeśli to zrobi, to jego orzeczenie będzie nieważne. W obecnym składzie TK są trzej sędziowie dublerzy. To nielegalnie powołani panowie Piskorski, Muszyński i Wyrembak. Jeśli ten Trybunał będzie orzekał, to będą to orzeczenia nieważne i przeciw Polsce w Unii Europejskiej. Możemy wtedy zapomnieć o środkach unijnych, staniemy poza prawem Unii Europejskiej. Polki i Polacy zostaną przez PiS wypchnięci z Unii. Rząd PiS za rok odda władzę, a my zostaniemy poza Unią. – powiedział Szejna.

szejna19pazdziernika1

- Nielegalnie działający TK chce dziś otworzyć na oścież drzwi do wyjścia Polski z Unii Europejskiej. – stwierdził przewodniczący klubu poselskiego Lewicy, poseł Krzysztof Gawkowski. – W referendum unijnym wszyscy zgodziliśmy się, że podstawą funkcjonowania Unii Europejskiej jest wspólne prawo, wspólnotowa odpowiedzialność. TK Przyłębskiej chce te odpowiedzialność wyrzucić do kosza. Łamanie zasad wspólnotowego prawa to dla każdego państwa początek wyjścia z Unii Europejskiej. Za tym idzie brak pieniędzy z Unii Europejskiej, brak możliwości swobodnego przepływu towarów i handlu, wypchnięcie Polski poza strefę Schengen. To wszystko dzisiaj się waży. Podjęcie orzeczenie, że Polska nie musi respektować wyroku TSUE oznacza wyprowadzenie Polaków z Unii Europejskiej. – oświadczył Gawkowski.

szejna19pazdziernika2

W środę TK przerwał prace. Julia Przyłębska poinformowała, że posiedzenie będzie kontynuowane 14 grudnia.