To było dobre spotkanie. Opozycja, jak i rządzący powinni w obecnej sytuacji starać się mówić jednym głosem. To jest kwestia odpowiedzialności za ludzi w trakcie wojny, która się toczy. Nie ma co szukać dziury w całym. Trzeba mówić spokojnie, należy uspokajać sytuację.

Wnioski są następujące. Po pierwsze, wydaje się, że już jest pewne, że była to rakieta ukraińska. Ale trzeba podkreślić jedną rzecz, bardzo stanowczo i twardo, wojnę wywołała Rosja. Gdyby nie wczorajszy skomasowany atak około 100 rakiet, to ten wypadek by się nie zdarzył. Nie ma co szukać w tej sprawie sensacji.

Usłyszeliśmy na temat polityki informacyjnej oraz jakie działania podjął rząd. Wiele to wyjaśniło. Zwróciliśmy uwagę na politykę informacyjną, że wszystkie działania powinny być opowiadane krok po kroku całemu społeczeństwu. Ludzie muszą wiedzieć, że to się mogło zdarzyć, że takie wypadki się zdarzają, że jesteśmy gotowi do obrony naszych granic, że jest komunikacja z naszymi sojusznikami. To powinno uspokajać społeczeństwo.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu i współprzewodniczący Nowej Lewicy