Wczoraj wydarzyła się rzecz niezwykła, ponieważ PiS po raz pierwszy powiedział prawdę i przyznał, że program Mieszkanie Plus im się po prostu nie udał. Nie powiedzieli, że oszukali ludzi, którzy teraz mają przez nich problemy, ale stwierdzili: „nie udało nam się, zacznijmy teraz robić coś innego”.

Prawo i Sprawiedliwość ustami premiera Mateusza Morawieckiego próbuje nam wmówić, iż wiele rzeczy im się udało, ale to kłamstwo. Reforma sprawiedliwość im się nie udała, co potwierdził sam pan premier. Nie udało się reforma edukacji, za moment uczniowie klas 8-mych będą mieli egzamin do szkół średnich, to jest podwójny rocznik, a pan minister Czarnek doprowadził do stresu tych młodych ludzi. A co się jeszcze nie udało? Np. elektrownia w Ostrołęce, reforma zdrowia. W Polsce umiera więcej ludzi niż się rodzi. A premier Morawiecki ostatnio powiedział, że kobiety mają w Polsce wybór. Jakie to jest bezczelne. Przecież to rząd PiS doprowadził do tego, że kobiety tego wyboru nie mają.

Są też rzeczy, które im się udały. Udała im się awantura z Unią Europejską. Udało im się przejąć media publiczne, aby to były media rządowe. Udała im się to, że w sklepach wszystko jest strasznie drogie, udała się inflacja. Rządowi PiS udał się też hate na społeczność LGBT, na kobiety, na osoby z niepełnosprawnościami. Udało im się również podzielić społeczeństwo.

Joanna Scheuring-Wielgus, posłanka
Toruń, 18 maja 2023 r.