To między innymi w Zielonej Górze tysiące osób wyszyło na ulice, żeby protestować po wyroku tzw. Trybunału Konstytucyjnego, który wprowadził barbarzyńskie prawo aborcyjne w Polsce. Pan Mentzen próbuje nas przekonać, że będzie gwarantem wolności, że będzie dbał o swobody każdego obywatela. To jest twarz, którą kreuje w mediach.

„Do więzienia za aborcję” - to jest jego prawdziwa twarz, którą stara się ukryć w mediach. Pan Sławomir Mentzen to człowiek, który chce całkowicie zakazać dostępu do przerywania ciąży, również w przypadku, gdy aborcja ma uratować życie kobiety.

Co więcej pan Menzten domagał się tego, aby za aborcję karać również kobiety więzieniem! To jest ich prawdziwa twarz: zamordystyczna, fanatyczna i ultrakonserwatywna, która jest absolutnym zaprzeczeniem prawa do wolności, samostanowienie i bezpieczeństwa.

Oni będą wam mydlić oczy i mówić, że to nieprawda. Będą stroić się w piórka wolnościowców i demokratów na te wybory. Ale mamy dowody na to, że tak nie jest. - to liczne wypowiedzi liderów Konfederacji. Mamy również na to papiery, ponieważ w pierwszej instancji w procesie w trybie wyborczym wygrałam z Konfederacją. Sąd orzekł, że Konfederacja jest brunatną siłą, która wypowiada się w sposób antysemicki, że są siłą antykobiecą i antyunijną, skierowaną przeciwko mniejszościom. To wszystko jest opowieść o nienawiści, o zamordyzmie, o dążeniu do tego, żeby dzielić nasz na obywateli lepszych i gorszych. A wśród tych gorszych znajdą się niestety kobiety.

Magdalena Biejat, posłanka
Zielona Góra, 8 września 2023 r.