Lewicobus rusza w trasę!

Lewica rusza w trasę! 41 miast - 41 okręgów wyborczych, będziemy w każdym zakątku Polski, odwiedzimy każdą część naszego kraju. Będziemy wśród ludzi, a Lewicobus zaniesie dobrą nowinę o nowoczesnym państwie dobrobytu. Na trasie dołączy do nas Aleksander Kwaśniewski, który odwiedzi 8 miast, m.in. Olsztyn, Zieloną Górę, Opole, Sosnowiec, Szczecin i Głogów. W przeciągu kolejnych tygodni odbędą się 4 konwencje: w Poznaniu, w Gdańsku, w Olsztynie oraz w Katowicach.

mapka130919

Podczas startu Lewicobusa zaprezentowano wartości Lewicy, z którymi pójdziemy do Polek i Polaków:

L - lekarstwo. Lekarstwo na chorą ochronę zdrowia. Brak leków w aptekach, czy też potwornie długie kolejki do lekarza. Cierpimy na tym my i nasi bliscy. Lewica wie, jakie lekarstwo należy zaaplikować: leki na receptę za maksymalnie 5 zł, skrócenie kolejek do maksymalnie 30 dni oraz podniesienie nakładów na ochronę zdrowia do 7% PKB, abyśmy mieli pieniądze, aby tę chorobę wyleczyć.

Literę L prezentowała Marcelina Zawisza.

E - ekologia. Ekologia to nie tylko walka o czyste powietrze, walka ze smogiem jest ważna, ale najważniejsza jest walka z kryzysem klimatycznym, który wziął się z emisji CO2 w wyniku działań człowieka. Z tego powodu mamy ocieplenie klimatu, susze oraz powodzie. Z powodu tegorocznej suszy wziął się wysoki wzrost cen produktów podstawowych, żywności. Polki i Polacy jedzą przez to coraz mniej warzyw i owoców. Aby walczyć z kryzysem musimy odejść od paliw kopalnych, odejść od energetyki opartej na węglu i przenieść się do OZE. Nie zapominamy o Śląsku, chcemy, aby tam powstawały nowe miejsca pracy, z inwestycji w odnawialne źródła energii. Chcemy również ochrony rzek, nie popieramy koncepcji ich regulowania, czy też przekopu Mierzei Wiślanej. W miastach jesteśmy przeciwko betonozie, w wyniku której rynki i ulice miast pozbawione są zieleni, która potrzebna jest do obniżania temperatury i gromadzenia wody oraz generowania tlenu. Nie ma planety B, jeżeli zniszczymy wszystko, następne pokolenia będą żyły jak w filmie Mad Max.

Literę E prezentowała Anna-Maria Żukowska.

W - wiarygodność. Reprezentuję partię, która dobrze kiedyś rządziła, ale nie dotrzymywała wszystkich swoich obietnic. Wiem, że nie jest to dobry pomysł, ale w tym składzie naszej formacji słowa dotrzymamy. Z tego powodu nie będziemy wchodzi w populizm i obiecywali za dużo. Nikt z nas nie obieca, że wszyscy będą zarabiać po 40 tysięcy miesięcznie. To co obiecamy, to zrealizujemy. Możecie nam zaufać. Jak zapowiadamy Trybunał Stanu, to nasi posłowie i posłanki będą za tym głosować.

Literę L prezentował Włodzimierz Czarzasty.

I - inwestycje. Publiczne inwestycje w przyszłość. Lewica nie boi się siły, której może użyć państwo, aby pchnąć Polskę do przodu. Dlatego mówimy o programie wsparcia innowacji „Kopernik”, który da impuls polskim przedsiębiorcom i spowoduje, iż polska gospodarka stanie się bardziej konkurencyjna. Wkroczymy w świat nanorobotów, sztucznej inteligencji, nowych technologii, tam gdzie jest przyszłość naszej gospodarki. Aby ta przyszłość była możliwa, to potrzebujemy publicznych inwestycji. Te inwestycje są również potrzebne, aby nadrobić dystans do krajów za zachód od nas i naprawić polską ochronę zdrowia, czy też mieszkalnictwo.

Literę I prezentował Adrian Zandberg

C - człowiek. Dla Lewicy fundamentem jest człowiek i nieprzypadkowo do naszego programu dołączyliśmy Konstytucję RP, w tym dokumencie człowiek jest również na pierwszym miejscu. Lewica broni ustawy zasadniczej od A do Z. Człowiek, a nie pieniądze. Nie może być tak, że w sferze budżetowej, urzędniczki i urzędnicy zarabiają minimalną krajową, a początkujący nauczyciel zarabia 1800 zł. Praca musi dawać ludziom godność. C jak człowiek, a nie robot.

Literę C prezentował Robert Biedroń

A - ambicje i aspiracje. Polki i Polacy nie chcą w kółko słuchać o naszej martyrologii, przestańmy wmawiać, że chodzi o wolność. Wolność mamy już od dawna, czas zmierzać ku Polsce silnej dzięki sprawnemu państwu, ku Polsce, która będzie równorzędnym partnerem na arenie międzynarodowej. Polki i Polacy nie chcą wciąż doganiać zachodu, my chcemy ich prześcignąć i wyznaczać standardy w zakresie sprawiedliwości i dobrobytu społecznego, wolności i swobód obywatelskich oraz w ochronie środowiska.

Literę E prezentowała Wanda Nowicka.

konfa130919a

Robert Biedroń podczas konferencji prasowej powiedział:

Chciałbym podziękować za ogromne poparcie jakim cieszy się Lewica, na ulicach nie tylko miast. Ta nadzieja na to, że polityka może wyglądać inaczej, że tematy, które do tej pory były niechętnie podnoszone przez polityków, a Lewica z entuzjazmem je podnosi, sprawiła, że dostaliśmy skrzydeł. Te skrzydła od Polek i Polaków, od naszych wyborców pozwolą nam wyruszyć w trasę złożoną z 41 miast. 41 okręgów, będziemy w każdym zakątku Polski, odwiedzimy każdą część naszego kraju, a nie tylko duże miasta, w których bardzo często robi się konwencje. Będziemy na północy, południu, wschodzie i zachodzie. Będziemy rozmawiali z ludźmi na bazarach, ulicach, debatach i konwencjach. Będziemy robili to, czego od zawsze oczekiwało się od lewicy, a do tej pory inne partie polityczne nie dowoziły. Będziemy wśród ludzi, po prostu, bo taka jest Lewica.

My kochamy ludzi i jesteśmy dzisiaj sumieniem polskiego społeczeństwa, ponieważ wyjęliśmy to wszystko co od wielu lat było zamiatane pod dywan. A nasz program sprawi, że stworzymy nowoczesne państwo dobrobytu, a nasz autobus będzie niósł dobrą nowinę. W ramach naszej trasy będziemy podróżować w szerokim składzie liderek i liderów, ponieważ Lewica jest różnorodna. Na pewnym etapie dołączy do nas Aleksander Kwaśniewski, były i najpopularniejszy wśród prezydentów. 4 konwencje, które odbędą w najbliższych tygodniach, najbliższa w Poznaniu, później kolejne w Gdańsku, Olsztynie i ostatnia 5 października w Katowicach.

Adrian Zandberg podczas konferencji prasowej powiedział:

Ruszam w Polskę, do mniejszych i większych miejscowości. Będziemy rozmawiać o programie Lewicy, o nowoczesnym państwie dobrobytu, w którym wszyscy czują się bezpiecznie. Nieraz rządzący mówili, iż mamy wybierać: albo socjal, albo demokracja. My się na ten wybór nie zgadzamy, ponieważ Lewica to jest chleb i wolność; prospołeczna polityka i szacunek dla mniejszości; bezpieczeństwo socjalne i szacunek dla praw kobiet; demokracja; praworządność, wyższe pensje i tanie mieszkania.

Włodzimierz Czarzasty podczas konferencji prasowej powiedział:

Wszyscy bronią Konstytucji, a my jako Lewica możemy powiedzieć bardzo uczciwie, że to lewica współpracując z innymi dała naszemu krajowi ustawę zasadniczą. W Konstytucji, która jest tak ważna dla Polek i Polaków można przeczytać o sprawiedliwości społecznej. A sprawiedliwość społeczna to nie jest rozdawanie pieniędzy, ale stworzenie systemu usług państwa dla obywatelek i obywateli, w ramach służby zdrowia, kultury, czy też edukacji. Sprawiedliwość społeczne, z której wiele lat temu, wielu się śmiało, a w tej chwili wiele osób do tego nawiązuje. W Konstytucji widziana jest obecnie głównie sfera praworządności, a sprawiedliwość społeczna to jest to, co do Konstytucji lewica wpisała i o co Lewica chce teraz walczyć. Społeczna gospodarka rynkowa, że w Polsce funkcjonuje własność państwowa, prywatna i spółdzielcza – to wszystko jest w ustawie zasadniczej. Własność państwowa funkcjonuje, są spółki skarbu państwa i nie widzę powodu, aby instytucja państwowa nie brała na siebie ciężaru rozwiązywania problemów, np. w mieszkalnictwie. Zrównoważony rozwój, deglomeracja - o tym nawet prawica mówi – to rozwój, który dotyczy wszystkich, byłych województw, małych miast, każdej obywatelki i obywatela.