Apel o podpisanie "Paktu dla Kobiet"

Powtarzamy nasz apel do opozycji o podpisanie się pod „Paktem dla Kobiet” - Ten Pakiet gwarantuje nam pełną równość, pełną wolność i pełne bezpieczeństwo. Dlatego wczoraj zaapelowałyśmy do opozycji o podpisanie tego dokumentu - mówiła Marcelina Zawisza podczas konferencji prasowej w Toruniu. - Pod „Paktem dla Kobiet” są puste miejsca dla Koalicji Obywatelskiej i dla PSL-u. Podpiszcie się pod tym, co w Polsce powinno być standardem, a w innych europejskich krajach już dawno zostało wprowadzone - mówiła polityczka Lewicy. - Nie bójcie się i stańcie po stronie kobiet - dodała Zawisza.

Wanda Nowicka zwróciła się ze szczególnym apelem do liderki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej. - Konstytucja mówi o równości kobiet i mężczyzn, ale my chcemy, aby przestało to być jedynie zapisem na papierze, ale stało się faktem. W tym celu Lewica chce współpracować z innymi środowiskami opozycyjnymi i dlatego zaapelowaliśmy do liderek i liderów opozycji. Im będzie nas więcej, tym większa pewność, iż stanie się to faktem. Zwracam się do mojej koleżanki z prezydium Sejmu z poprzedniej kadencji, do Małgorzaty Kidawy-Błońskiej. Małgosiu, przecież jesteście za prawami kobiet, nie można ich sobie wybierać, wszystkie prawa kobiet są ważne. Dlatego proszę Cię, wesprzyj cały „Pakt dla Kobiet” ze wszystkimi prawami: socjalnymi i reprodukcyjnymi. Liczymy na Ciebie!

Joanna Scheuring-Wielgus mówiła, iż tylko „Pakt dla Kobiet” może zakończyć piekło kobiet, które zgotował im PiS. - Te 10 punktów to nie jest jakieś maksimum, ale minimum, mamy przecież XXI wiek. Mamy 2019 r. i kobiety mają problem, aby dostać znieczulenie, czy też darmowe tabletki antykoncepcyjne, a w celu przeprowadzenia aborcji muszą jechać za granicę i wydawać na to własną kasę. Dlatego w Sejmie potrzebna jest Lewica, która od bardzo dawna, głośno i wyraźnie stała po stronie kobiet. Tylko Lewica może zakończyć piekło kobiet, które zrządziło nam Prawo i Sprawiedliwość.

"Pakt dla Kobiet" to:

1. dostęp do bezpiecznego zabiegu przerwania ciąży do 12 tygodnia na żądanie kobiety;
  2. refundacja nowoczesnej antykoncepcji i dostęp do antykoncepcji awaryjnej bez recepty;
  3. edukacja o zdrowiu i seksualności w szkołach;
  4. ustawowa gwarancja pełnej refundacji leczenia niepłodności metodą in vitro;
  5. gwarancja bezpłatnego i wygodnego dostępu do ginekologa bez klauzuli sumienia;
  6. wysokie standardy opieki okołoporodowej, w tym refundacja znieczulenia na życzenie kobiety;
  7. gwarancja bezpłatnego miejsca w żłobku dla każdego dziecka - tak by młode matki mogły spokojnie wrócić do pracy;
  8. równa płaca za równą pracę – Certyfikat Sprawiedliwych Płac;
  9. równy udział płci w publicznych władzach wykonawczych i w zarządach spółek skarbu państwa;
  10. natychmiastowa izolacja sprawcy przemocy domowej i edukacja antyprzemocowa w szkołach;
  11. alimenty ściągane jak podatki.

PaktDlaKobiet