W tej kampanii opowiadaliśmy naszą wizję Polski, jakie zmiany chcemy wprowadzić, co należy poprawić po poprzednich rządach. Nasze marzenia opisaliśmy w postaci planu – Polski jutra. Nasz plan to konkretne projekty 37 ustaw, które będziemy składać do grudnia 2020 r. Polska jutra to nowoczesne państwo dobrobytu.

Październik - grudzień 2019 r.

1. Ustawa o refundacji wyrobów medycznych - leki po 5 zł
  2. 3500 zł płacy minimalnej w budżetówce - państwo nie może być najgorszym pracodawcą na rynku.
  3. Pakiet Antykryzysowy dla Klimatu (strategia rozwoju OZE, warunki zieleni w przestrzeni publicznych, wymiana kotłów).
  4. Ustawa o przyjęciu ślubowania od prawidłowo wybranych sędziów TK - to pierwszy krok na drodze do przywrócenia w Polsce praworządności.
  5. Wniosek o postawienie Zbigniewa Ziobry, Mateusza Morawieckiego, Beaty Szydło i Beaty Kempy przed Trybunałem Stanu - Konstytucja jest najwyższym prawem Rzeczypospolitej Polskiej. Ktokolwiek podniósł na nią rękę, podniósł ją na Polskę.
  6. Ustawa “Konstytucja Kobiet” - skończymy z piekłem kobiet. Prawa kobiet to prawa człowieka. O nich się nie dyskutuje, nie podlegają negocjacjom. Nie można ich popierać “trochę”. Albo jest się za demokracją i prawami kobiet, albo jest się przeciwko. Lewica, jak jedyna, nie kluczy, nie robi uników.
  7. Ustawa o renegocjacji konkordatu ze Stolicą Apostolską.
  8. Niższy ZUS dla małych przedsiębiorców.

Styczeń - marzec 2020 r.

1. Program “Milion mieszkań” - start programu budowy mieszkań. Nie może być tak, że młodzi ludzie, którzy chcą założyć rodzinę, wydają 80 proc. pensji na ratę kredytu za mieszkanie lub wynajem.
  2. Ustawa o gwarantowanej emeryturze minimalnej 1600 zł - Ponad pół miliona emerytów musi żyć za mniej 1000 zł miesięcznie. Politycy nic z tym nie robią, chociaż sami, np. premier Gowin mówi, że nie starcza mu do pierwszego.
  3. Program “Gwarancja miejsca w żłobku 2020-2024” - start programu budowy 200 tys. miejsc w żłobkach.
  4. Likwidacja Instytutu Pamięci Narodowej - koniec z przepisywaniem historii.
  5. Likwidacja Polskiej Fundacji Narodowej.
  6. Likwidacja Rady Mediów Narodowych - koniec z propagandą w mediach publicznych.
  7. Odpolitycznienie procesu wyboru sędziów - niezależnie od polityków, tylko środowisko sędziowskie.
  8. Rozdzielenie funkcji Prokuratora Generalnego od Ministra Sprawiedliwości.
  9. Ustawa “Zwiększenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym”.

Kwiecień - czerwiec 2020 r.

1. Pakiet dla lasów
  2. Ustawa o “Programie Kopernik”.
  3. Ustawa o odnawialnych źródłach energii w rolnictwie.
  4. Ustawa o powszechnym ubezpieczeniu rolniczym od suszy.
  5. Likwidacja Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego.
  6. Uchwała "Przywracanie posterunków Policji 2020-2024".
  7. Nowe zasady zarządzania Spółkami Skarbu Państwa (odpolitycznienie, transparentne konkursy, wymogi doświadczenia).
  8. Ustawa o związkach partnerskich i równości małżeńskiej.

Lipiec - wrzesień 2020 r.

1. Program "Kolej w każdym powiecie".
  2. Firmy rozliczane przez Internet, internetowe kontrole skarbowe - nowoczesne państwo ma wspierać przedsiębiorców w rozwijaniu ich potencjału, a nie rzucać im kłody pod nogi niepotrzebną biurokracją.
  3. Ustawa “Alimenty ściągane jak podatki” - potrzebujemy skutecznej ściągalności alimentów, dlatego zajmie się tym administracja skarbowa.
  4. Ustawa o asystencie osobistym - darmowy asystent dla osób z niepełnosprawnością i starszych mających problem z samodzielnością. Nowoczesne państwo nikogo nie wyklucza i nikogo nie zostawia samemu sobie.
  5. Ustawa o urlopach wytchnieniowych dla asystentów OzN.
  6. Program "Cyfrowe klasy 2020-2024" - start programu budowy 300 nowoczesnych cyfrowych klas w każdym powiecie.
  7. Ustawa o Muzeum Historii Polek i Polaków - historia polski z perspektywy chłopów, robotników, rzemieślników, nie tylko przywódców.

Październik - grudzień 2020 r.

1. Zakaz ferm futerkowych i chowu klatkowego - zwierzęta nie mają głosu, ale mają swoje prawa.
  2. Projekt ustawy reprywatyzacyjnej - wygaszenie roszczeń, zakaz eksmisji na bruk.
  3. Odpolitycznienie Krajowej Rady Sądownictwa - członków nie powołuje Sejm, tylko przez środowiska sędziowskie i spośród sędziów, transparentna rekrutacja.
  4. Ustawa o ubezpieczeniach społecznych pracowników kultury - ubezpieczenie społeczne i zdrowotne dla artystów, przedstawicieli wolnych zawodów.
  5. Lekarz specjalista w 30 dni - zmiana ustawy o prawach pacjenta i rzecznika praw pacjenta, wzrost finansowania do 7,2 PKB.