Jesteśmy gotowi! Po 15 latach rządów prawicy polska lewica jest gotowa wziąć odpowiedzialność nie tylko za Polskę, ale za całą Europę. Chcemy budować dom, który będzie dla wszystkich, bez podziałów. Dość podziałów prawicy! Nie damy się podzielić prawicy, nie damy sobie wmówić, że są lepsi i gorsi; chcemy jednej Polski.

Jako Lewica chcemy budować mosty, a nie mury. Zamiast budować kościoły, chcemy budować żłobki i przedszkola. Jeżeli będziemy mieli szansę, to stworzymy 200 tysięcy nowych miejsc w żłobkach i przedszkolach. Zbyt długo politycy stawali ramię w ramię z biskupami. Czas z tym skończyć. Tylko my jesteśmy gotowi rozdzielić państwo Kościoła.

Kobiety w Polsce nadal nie mogą w pełni decydować o swoim ciele. Nadal, by zarabiać tyle samo co mężczyźni, muszą wychodzić na ulice. Czas to zmienić!

PiS podzielił Polaków, wmawiając, że są lepsi i gorsi. Ci lepsi mogli odwiedzać cmentarze, gdy innym było to zabronione, mogli przebywać w restauracji bez maseczek, mieli prawo latać samolotami, ich brat jest lepszy od naszych braci, a ich ból jest większy od bólu innych. Dawaliście nam marchewkę i kij, dzisiaj został tylko kij. Kijem nas chcecie traktować, ale wypowiadamy wam posłuszeństwo. Dzisiaj wiemy, że mamy siłę i nic tego nie zmieni, bo nie chcemy gorszego i lepszego sortu. Chcemy jednej Polski! Nie pozwolimy sprywatyzować naszego kraju. To nie jest państwo jednej partii. To jest nasza wspólnota!

Lewica wprowadzi program tanich mieszkań na wynajem, należy wprowadzić system, w którym najniższe emerytury będą wynosić 1,6 tys. zł, a lekarstwa będą kosztowały nie więcej niż 5 złotych.

Robert Biedroń, kandydat Lewicy na prezydenta RP