Oczekujemy, iż 3 czerwca 2020 r. pani marszałek Elżbieta Witek ogłosi termin wyborów. Niestety PiS nie zgodził się, aby w ustawie został zawarty dokładny kalendarz wyborczy i nie ma tam najważniejszych dat, zatem tym ważniejsze jest określenie terminu głosowania.

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Nieodbycie wyborów prezydenckich 10 maja było komentowane w całej Europie. Dziennikarze i komentatorzy mówili: jak to jest możliwe, że w demokratycznym kraju nie będzie wyborów. Lewica od tego nieszczęsnego dnia mówiła, iż nadszedł czas na porozumienie, aby opozycja oraz rządząca koalicja razem usiedli do stołu i wspólnie powiedzieli: przeprowadźmy w Polsce uczciwe wybory. Wybory konstytucyjne i przeprowadzone przez PKW. Zaproponowaliśmy obrady okrągłego stołu i po raz pierwszy od 6 lat przedstawiciele PiS-u usiedli do rozmów z opozycją i dyskutowali, jak wyjść z tego konstytucyjnego kryzysu.

Lewica głosowała dzisiaj za przyjęciem poprawek Senatu. Pozostajemy na stanowisku, że aby wybory w Polsce się odbyły, musi obowiązywać zgoda ponad podziałami politycznymi.

Krzysztof Śmiszek podczas konferencji prasowej powiedział:

Dobrnęliśmy do końca tego procesu legislacyjnego, przyjęliśmy wiele poprawek, które wskazują na to, że wybory prezydenckie się odbędą w warunkach: tajności, powszechności, równości.

Oczekujemy, iż ustawa niezwłocznie zostanie przesłana do prezydenta i natychmiast podpisana, a jutro pani marszałek Elżbieta Witek ogłosi termin wyborów. Niestety PiS nie zgodził się, aby w ustawie został zawarty dokładny kalendarz wyborczy i nie ma tam najważniejszych dat, zatem tym ważniejsze jest określenie terminu głosowania.

Dariusz Wieczorek podczas konferencji prasowej powiedział:

Sprawdziło się przysłowie: mądry Polak po szkodzie. Dyskusje, które były toczone teraz, trzeba było przeprowadzać w lutym lub w marcu tego roku, zamiast narzucać swoje rozwiązania, co uczyniła rządząca większość. Mam nadzieję, że da to do myślenia politykom PiS, że w przyszłości trzeba o ważnych kwestiach rozmawiać z opozycją.

Wanda Nowicka podczas konferencji prasowej powiedziała:

Przyjęto część poprawek Senatu, zwracaliśmy uwagę na powiększenie Komisji Wyborczych, aby wszyscy zarówno osoby mieszkające w kraju, czy też zagranicą miały równy dostęp do głosowania. Mamy nadzieję, że do wyborów nie będzie już żadnych niespodzianek, marszałek Elżbieta Witek jak najszybciej opublikuje kalendarz wyborczy, a Sejm zacznie prace nad ważnymi społecznie problemami, zamiast zajmować się wyborami.