Dziś przed Sejmem odbyła się konferencja prasowa z wystawą poświęconą Konwencji o przeciwdziałaniu przemocy wobec kobiet i zapobieganiu przemocy w rodzinie.

Posłanki Lewicy zapowiedziały, że wystawa pojawi się w każdym okręgu wyborczym. Celem Lewicy jest uświadomianie o skali przemocy wobec kobiet oraz docieranie z informacjami do ofiar przemocy o tym, gdzie i w jaki sposób mogą szukać pomocy.

Anna-Maria Żukowska powiedziała:

Konwencja Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej, czyli tzw. konwencja stambulska jest potrzebna. Przygotowaliśmy wystawę, która mówi i o konwencji, i o skali przemocy w rodzinie w Polsce, i w ogóle na świecie, żeby to porównać. Będziemy z tą wystawą w całym kraju, w każdym okręgu wyborczym i będziemy służyć pomocom wszystkim tym, którzy jej będą potrzebowali.

Wanda Nowicka powiedziała:

W lipcu Lewica wysłała do premiera Mateusza Morawieckiego petycję, w której domaga się pełnej implementacji konwencji stambulskiej. Najważniejsze jest to, żeby premier Morawiecki wiedział i podjął wszelkie działania, żeby ta konwencja była w pełni implementowana, bo choć wiele rzeczy udało się wprowadzić, wciąż jeszcze są obszary, w których ona nie funkcjonuje. Wymieniła w tym kontekście poradnictwo dla ofiar przemocy, wsparcie materialne i mieszkaniowe.

Małgorzata Prokop-Paczkowska powiedziała:

Konwencja gwarantuje, że nikt z przestępców, z oprawców nie może powoływać się na elementy kultury, tradycji czy wiary.

Obejrzyj całą konferencję prasową!

pakt 5c przemoc ok 2 09

pakt 4 przemoc ok 2 09