Zarzuty o bierność młodzieży i ich brak dojrzałości obala właśnie inicjatywa „Psycholog w każdej szkole”. 15 września złożono pierwszych 1000 podpisów pod projektem nowelizacji ustawy Prawo oświatowe, autorstwa Fundacji na Rzecz Praw Ucznia. Teraz uczniowie mają 3 miesiące na zebranie 100 tysięcy podpisów, pod obywatelskim projektem ustawy, który ma doprowadzić do sytuacji, iż w każdej szkole dostępny będzie psycholog.

W tej chwili na ponad 20 tysięcy szkół w Polsce zatrudnionych jest tylko 10,8 tys. tego typu specjalista, w wyniku czego ponad 50% uczennic i uczniów nie ma dostępu do pomocy psychologicznej, ponieważ w ich szkole taki specjalista nie jest zatrudniony.

Lewica popiera inicjatywę „Psycholog w każdej szkole”, to powinien być standard w naszych placówkach edukacyjnych. Zrobimy wszystko, aby ten projekt był procedowany i przyjęty przez polski parlament!

Marcelina Zawisza podczas konferencji prasowej powiedziała:

Popieramy inicjatywę „Psycholog w każdej szkole”, to jest coś co powinno być dla nas standardem. Nie może być tak, że młodzi ludzie zostają pozostawieni sami sobie w trudnej chwili, kiedy są ofiarą przemocy w domu lub ze strony rówieśników i nie mają się do kogo zwrócić.

Po to jest psycholog w każdej szkole, aby wyłapywać problemy i wspomagać młode osoby na tym pierwszym etapie, na którym da się jeszcze wszystko naprawić. W chwili, kiedy młody człowiek zostaje sam, to ma poczucie, iż dorośli go zawiedli. Jeżeli nie chcemy zawodzić młodych ludzi, to musimy podejmować realne działania. Tym bardziej należy docenić fakt, iż ta inicjatywa wychodzi ze strony uczniów, którzy mają w sobie więcej dorosłości niż niejeden polityk czy polityczka lub też nie jeden minister lub ministra.

Zrobimy wszystko, aby ten projekt był procedowany i przyjęty przez polski parlament, dlatego nie będę atakować żadnej partii, ale będę apelować i prosić: pomóżmy im! My zrobimy wszystko, aby im pomóc, ale reszta będzie zależeć od Solidarnej Polski, Porozumienia Jarosława Gowina oraz Prawa i Sprawiedliwości, ponieważ oni reprezentują większość parlamentarną.