Środki Europejskiego Funduszu Odbudowy to 250 mld złotych i od tego czy zagospodarujemy je mądrze, będzie zależała przyszłość Polski nie przez najbliższy rok, ale przez wiele następnych lat. Fundusz Obudowy należy się poturbowanym przez pandemię Polkom i Polakom. Lewica chce, żeby te wielkie pieniądze trafiły do naszego kraju, do ludzi którzy ich potrzebują.

Pieniądze z Funduszu Odbudowy muszą zostać wydane uczciwe. Oczekujemy, że cały plan wydatkowania tych pieniędzy, zarówno z części grantowej, jak i z części pożyczkowej zostanie przedstawiony przez rząd opinii publicznej. Tutaj nie ma miejsca na niedopowiedzenia, tajemnice, czy też ukrywanie informacji przed opinią publiczną.

Polska nie może rozwijać się w kilku prędkościach, w szybkości wielkich miast i prędkości tych mniejszych miasteczek. Ludzie w miastach, miasteczkach i powiatach muszą poczuć, że ta Unia Europejska jest dla nich.

Wiedząc o tym, że do 30 kwietnia rząd ma przedstawić Komisji Europejskiej ostateczną wersję sposobu wydatkowania tych środków, dzisiaj przedstawiamy nasze najważniejsze postulaty do Krajowego Planu Odbudowy. Nasze propozycje powstały po spotkaniach z prezydentami miast, z marszałkami województw, z samorządowcami różnych szczebli, z doradcami.

Szóstka Lewicy ws. Krajowego Planu Odbudowy

1. Minimum 30% środków dla samorządów

2. 75 tys. tanich mieszkań na wynajem

3. Miliard euro na szpitale powiatowe

4. 400 mln euro dla zagrożonych firm

5. Komitet Monitorujący wydatki z Funduszu Odbudowy

6. Szczegółowy plan wydatków z części pożyczkowej

Zapraszamy rząd do Sejmu na rozmowę. Dziś przedstawiamy 6 spraw dla nas najważniejszych i jednocześnie zwracamy się do rządu z propozycją spotkania w Sejmie i przedyskutowania tych spraw oraz podejmowania stosowanych decyzji.

Włodzimierz Czarzasty podczas konferencji prasowej powiedział:

250 mld zł to kwota, o której powinniśmy rozmawiać w całej Polsce i dyskutować na co te pieniądze zostaną przeznaczone. Mamy świadomość, że cały Fundusz Odbudowy jest ważny dla Europy, jak i dla Polski, ponieważ jesteśmy w tej chwili trudnej sytuacji z powodu epidemii koronawirusa. Wszelkie siły polityczne powinny zrobić wszystko, aby te 250 mld do Polski przyszło i zostało rozsądnie i mądrze pod kontrolą społeczną podzielone.

Wiedząc o tym, że do 30 kwietnia rząd ma przedstawić ostateczną wersję sposobu wydatkowania tych środków, dzisiaj przedstawiamy nasze najważniejsze postulaty do Krajowego Planu Odbudowy. Nasze propozycje powstały po spotkaniach z prezydentami miast, z marszałkami województw, z samorządowcami różnych szczebli, z doradcami. Dwa miesiące temu przedstawiliśmy pakiet wszystkich postulatów, prócz nas takie pomysły na piśmie zgłosiła tylko partia pana Szymona Hołowni Polska 2050.

Traktujemy tę sprawę niezwykle poważanie i spodziewamy się również poważnej reakcji ze strony rządowej. Dziś przedstawiamy 6 spraw dla nas najważniejszych i jednocześnie zwracamy się do rządu z propozycją spotkania w Sejmie i przedyskutowania tych spraw oraz podejmowania stosowanych decyzji.

Przedstawię dwa dla mnie najważniejsze postulaty. Pierwszy, przeznaczenie minimum 30% środków z Krajowego Planu Odbudowy dla samorządów, które w tej sprawie powinny współdecydować, min. w tej sprawie powinny wypowiadać się zarządy województw. Drugi postulat, to przeznaczenie 400 mln euro dla zagrożonych branż, min. dla hotelarstwa, gastronomii, turystyki i transportu. Tą są te branże, które wykazały największy spadek obrotów i zatrudniają 1,4 mln pracowników. 120 tysięcy w hotelarstwie, 337 tysięcy w turystyce, 200 tysięcy w gastronomii i i 750 tysięcy w transporcie. Wierzymy, że przekazanie im tych środków postawi te branże po pandemii na nogi.

Adrian Zandnerg podczas konferencji prasowej powiedział:

Środki Europejskiego Funduszu Odbudowy to są olbrzymie pieniądze i od tego czy zagospodarujemy je mądrze, będzie zależała przyszłość Polski nie przez najbliższy rok, ale przez wiele następnych lat. Jesteśmy przekonani, że w sprawie tej wagi politycy powinni postępować odpowiedzialnie, ponieważ Polki i Polacy nie wybaczą całej klasie politycznej, jeżeli przez nią nasz kraj straci 250 mld.

Fundusz Odbudowy to jest szansa, aby zrobić rzeczy, których dotąd rządowi nie udało się zrobić. Grupą najbardziej dotkniętą przez konsekwencje pandemii koronawirusa to są młodzi ludzie. Młodzi ludzie, którzy tracili pracę, którym trudno rozpocząć samodzielne życie, i którzy gnieżdżą się dzisiaj z rodzicami i patrzą jak miesiąc po miesiącu rosną ceny mieszkań. Ten absurdalny mechanizm można i trzeba przerwać za pomocą środków z Funduszu Odbudowy, za ich pomocą należy zbudować przynajmniej 75 tysięcy tanich, czynszowych mieszkań na wynajem. W energooszczędnych budynkach, które pozwolą zmierzyć się z wyzwaniem ograniczenia emisji, ale przede wszystkim pozwolą zwiększyć dostępność do mieszkań.

Druga sprawa to jasność, transparentność i uczciwość w wydatkowaniu tych środków, aby nie zostały one rozkradzione. Oczekujemy, że cały plan wydatkowania tych pieniędzy, zarówno z części grantowej, jak i z części pożyczkowej zostanie przedstawiony przez rząd opinii publicznej. Tutaj nie ma miejsca na niedopowiedzenia, tajemnice, czy też ukrywanie informacji przed opinią publiczną.

Robert Biedroń podczas konferencji prasowej powiedział:

Te pieniądze się po prostu Polkom i Polakom należą. Do tej pory było tak, że to politycy decydowali o środkach i najczęściej w ostatnich latach te środki trafiały do kieszeni polityków. 6 propozycji Lewicy, które mają być po czasie pandemii tym energizerem, tym zastrzykiem energii, którego tak bardzo dzisiaj ludzie potrzebują. Te 6 punktów to nie są propozycje dla polityków, ale oczekiwania Polek i Polaków, aby nasz kraj wrócił po pandemii na tory rozwoju, żeby ludziom po prostu żyło się lepiej. Ludzie w miastach, miasteczkach i powiatach poczuli, że ta Unia Europejska jest dla nich.

Jedną z propozycje, którą mam zaszczyt przedstawić to jest dofinansowanie szpitali powiatowych kwotą 1 mld euro. 1 mld euro to 4,5 mld złotych, których tak bardzo brakuje w polskich miastach i miasteczkach, nie w wielkich metropoliach. Tam też żyją ludzie, mają problemy z dotarciem do lekarza, jest problem z publicznym transportem, czy też z podstawową opieką zdrowotną. Polska nie może rozwijać się w kilku prędkościach, w prędkości wielkich i prędkości tych małych miast.

Aby realizacja Krajowego Planu Odbudowy udała się, należy powołać Komitet Monitorujący, który będzie stał na straży wydatków tych ogromnych środków. Komitet ten nie tylko powinien składać się z przedstawicieli rządu, ale także z przedstawicieli społeczeństwa obywatelskiego, organizacji gospodarczych, organizacji pracodawców i pracowników, ale także samorządowców.

Podstawa prawna do wszystkich tych działań powinna zostać zapisana w ustawie.