Projekt ustawy, który do Sejmu przyniósł pan Suski to historia, która jest tylko w części o TVN24. Bo w drugiej części jest to historia o innych stacjach telewizyjnych, tygodnikach. gazetach, o Internecie. A w całości jest to historia o wolności wszystkich mediów.

Jeśli dziś pozwolimy na przejęcie TVN24, to rozochocony PiS wymyśli i wprowadzi takie przepisy, aby przejąć media z zagranicznym kapitałem, ale również z polskim kapitałem. Jeśli dziś pozwolimy PiS-owi przejąć TVN24, to jutro zapukają do Onetu i do Radia Zet, a pojutrze złożą propozycję nie do odrzucenia Wirtualnej Polsce i Polsatowi, a propozycja będzie brzmiała tak: albo się sprzedajcie, albo was wykończymy i będą to robić do skutku, aż wszędzie będzie tak jak w szczujni TVP.

Oni nie spoczną, dopóki nie będą mieć pod kontrolą całego państwa. Mają już władzę ustawodawczą, wykonawczą i sądowniczą. Mają też część czwartej władzy, ale ta część im nie wystarcza. Chcą mieć wpływ na każde słowo płynące z każdego medium w Polsce.

I wyobraźcie sobie, że dojdzie do tego, że na okładce Twojego Stylu będzie magister Przyłębska, a na okładce Vivy - Krystyna Pawłowicz.

Pamiętajcie, po mediach tradycyjnych wezmą się też za Internet. Kaczyński nie będzie musiał wymyślać prochu, on po prostu sięgnie po rozwiązania z Rosji, Białorusi czy Korei Północnej.

Zwracam się do pokolenia moich dzieci, do 20-latków. Pokolenie dzisiejszych 20-latków nie zna świata bez wolnych mediów społecznościowych i tym 20-latkom chcę dzisiaj powiedzieć - lada chwila możecie obudzić się w kraju, w którym Tik Tok, Facebook i Instagram nagle przestaną działać.

Pamiętajcie, w systemie Prawa i Sprawiedliwości nie ma miejsca ani na wyrwę, ani na przeciek. System musi być szczelny. Jeżeli na to pozwolimy to tak będzie. A to wszystko stanie się do 2023 r., bo PiS wie, że nawet całkowicie podporządkowana TVP i Polskie Radio oraz regionalna prawa przejęta przez Obajtka, nie wystarczą do wygrania wyborów. Oni wiedzą, że ta propagandowa machina to za mało, oni chcą mieć wszystko. Dlatego jako klub Lewicy składamy wniosek o odrzucenie tej ustawy w całości.

Joanna Scheuring-Wielgus, posłanka
Debata o Lex TVN, 11 sierpnia 2021 r.