Małopolski sejmik podczas nadzwyczajnej sesji podtrzymał wojewódzką uchwałę anty-LGBT. O uchylenie tej uchwały apelowały posłanki Lewicy, w tym krakowska posłanka Daria Gosek-Popiołek.

Uchwała anty-LGBT została przyjęta przez radnych sejmiku w kwietniu 2019 roku. Kilka tygodni temu Komisja Europejska poinformowała Małopolskę, że konsekwencją przyjęcia tej uchwały będzie wstrzymanie wypłaty środków unijnych dla województwa. Chodzi o 2,5 miliarda euro, które mają być przeznaczone na promocję dziedzictwa kulturowego regionu i oferty turystycznej.

Daria Gosek-Popiołek:

Osoby LGBT+ to nie ideologia, dlatego wielokrotnie apelowałam do radnych Sejmiku Województwa Małopolskiego o wycofanie się z haniebnej i szkodliwej uchwały anty-LGBT. Tego oczekuje nie tylko Komisja Europejska, grożąca zamrożeniem funduszy unijnych, ale także mieszkańcy i mieszkanki Małopolski, którzy mają prawo do godnego i równego życia, niezależnie od orientacji psychoseksualnej.

Środki finansowe dla Małopolski mogą być zagrożone. Co więcej, zagrożone będą nie tylko inwestycje, ale liczne programy społeczne i miejsca pracy, chociażby urzędników zatrudnionych między innymi dzięki pieniądzom UE. My, jako Partia Razem, przedstawiciele Klubu Parlamentarnego Lewicy, aktywiści i aktywistki, nie poddajemy się. To, że dzisiaj przegraliśmy tę jedną walkę, nie oznacza, że zakończyliśmy całą wojnę o to, żeby w końcu Polska była rzeczywiście krajem dla wszystkich. Będziemy dalej wspierać społeczność LGBT+ i walczyć o to, aby takie dyskryminujące uchwały nie zapadały.