Wczorajsza konferencja prasowa policji w sprawie pani Joanny i to był kolejny przykład, że ta służba zachowuje się w tej sprawie skandalicznie. Nie tylko trzy miesiące temu funkcjonariusze naruszyli wszystkie prawa pani Joanny i złamali wszelkie zasady, udowadniając, że mają w pogardzie prawo, które powinno bronić.

Wczoraj nie dość, że bronili swoich, nie uderzyli się w pierś i nie przyznali się do błędu, to na dodatek udostępniali prywatne informacje na temat pani Joanny. Były to informacje, które tylko ona ma prawo udostępnić. Policja próbuje zrzucić winę na wszystkich na około, ale lekarkę, która też popełniła błąd i przekroczyła swoje uprawnienia; na panią Joannę, próbując ją zdyskredytować.

Prawda jest taka, że Komendant Główny Policji powinien zostać z tego powodu zdymisjonowany, czego się domagamy. Jest ewidentne, że w policji nie tylko jest przyzwolenie, ale i zachęta do tego, aby łamać prawa kobiet i je zastraszać. Pomimo tego, że mamy prawo przerywać swoją ciążę i każda z nas ma prawo mieć w swojej prywatnej apteczce tabletki, które służą do przerwania ciąży i nikomu nic do tego.

Dlatego też krakowska posłanka Daria Gosek-Popiołek domaga się dymisji wojewódzkiego komendanta policji, dlatego też poseł Wiesław Szczepańśki wysłał pismo do Komendanta Głównego Policji ze szczegółowymi pytaniami, domagając się wyjaśnień tej skandalicznej sytuacji. Polska policji nie służy dzisiaj Polkom i Polakom, ale służy temu, aby wykonywać polityczne zamówienie i to się musi skończyć.

Magdalena Biejat, posłanka i współprzewodnicząca partii Razem
Olsztyn, 21 lipca 2023 r.