Już niedługo PiS będzie „świętować” 1000 dni bez pieniędzy z KPO, pewnie panowie Kaczyński, Morawiecki i Ziobro otworzą z tej okazji szampana. Brak tych środków oznacza zero pieniędzy na energooszczędne budownictwo mieszkaniowe, na które przewidziano w Krajowym Planie Odbudowy 260 mld zł. W województwie świętokrzyskim mamy trzy cementownie, które zapewniają 35 procent cementu w Polsce. Nasz kraj przemysłem budowniczym stoi, jesteśmy na trzecim miejscu, jeżeli chodzi o produkcję cementu w Europie.

Z czym się dzisiaj boryka? Z wysokimi cenami energii, szczególnie tej elektrycznej. Jest to efekt 8 lat zaniedbań rządu PiS, w zakresie transformacji energetycznej. Z jednej strony mamy jedna z najwyższych cen energii w Europie, ale cudem mamy najniższe ceny na stacjach Orlenu. PiS manipuluje cenami, na niekorzyść gospodarki.

W programie PiS-u czytaliśmy o funduszu remontów, ale przecież to jest program UE, który mieści się w Krajowym Planie Odbudowy. Tak więc, kiedy nie sięga się po unijne pieniądze, to jest manipulacja.

Andrzej Szejna, poseł
Nowiny, 27 września 2023 r.