PiS oparł swoją kampanię na zaklinaniu rzeczywistości, na opowiadaniu o tym, że jesteśmy bezpieczni, ale Polki i Polacy nie czują się bezpieczni.

Dziś nie tylko wojsko, ale i policja są upolitycznione. Następuje skandal za skandalem, za którym nie idzie pociąganie do odpowiedzialności wobec funkcjonariuszy, którzy przekroczyli swoje uprawnienia. Komendant Główny Policji nie poniósł konsekwencji, kiedy doprowadził do wybuchu granatnika w swoich gabinecie, czy też ujawnia dane kobiety, która była ciągana po komisariatach tylko dlatego, że zgodnie z prawem przerwała swoją ciążę. Dzisiaj oczekujemy cywilnego nadzoru nad policją, aby wreszcie mieć poczucie, że funkcjonariusze wykonują swoje obowiązki, a tam gdzie przekraczane są uprawnienia policjanci pociągani są do odpowiedzialności. Lewica taki cywilny nadzór wprowadzi.

Wreszcie kobiety nie czują się w Polsce, ponieważ wprowadzono praktyczny zakaz aborcji. Jednocześnie nie ma dobrego dostępu do in vitro czy ginekologa lub antykoncepcji hormonalnej. Lewica wszystkie te sprawy załatwi i zadba o to, aby był dostęp do legalnej, bezpiecznej i bezpłatnej aborcji. Żebyście miały dostęp do ginekologa, antykoncepcji, a kiedy będzie chciały zostać mamami, do dostęp do bezpłatnych zabiegów in vitro oraz pełne wsparcie, kiedy będziecie chciały łączyć obowiązki domowe z pracą.

Wreszcie ludzie nie czują się bezpiecznie ludzie, którzy boją się wyjechać na drogi, gdzie grasują piraci drogowi. W miastach mają miejsce rajdy, a na autostradach piraci wjeżdżają w rodziny z dziećmi, a następnie uciekają do Arabii Saudyjskiej, kompletnie nie nękani przez prokuraturę czy policję.

Po 15 października Lewica zapewni ludziom bezpieczeństwo, ale bez sloganów i bez upolityczniania.

Magdalena Biejat, posłanka
Wrocław, 10 października 2023 r.