Są tacy politycy i polityczki, którzy karzą Państwu zamykać oczy, zaciskać zęby i głosować na taką a nie inną partię. A my przyjeżdżamy z zupełnie innym przekazem: otwórzcie oczy i serca, zacznijcie się uśmiechać i głosujcie na Lewicę.

Dziś pierwsze napotkane przeze mnie tutaj osoby powiedziały mi: zróbcie coś z tym rozdziałem kościoła od państwa. Zadałam pytanie: co należy zrobić w pierwszej kolejności i pani mi powiedziała, że trzeba zlikwidować Fundusz Kościelny, a potem przenieść religię do salek katechetycznych. My na Lewicy proponujemy jeszcze więcej np. opodatkowanie Kościoła, bo wszyscy płacimy podatki, ale jest pewna instytucja jak Kościół katolicki, która ryczałtowo płaci co trzy miesiące od 190 do 1500 zł w zależności od tego jaką mają fuchę. Dlaczego więc księża mają nie płacić podatków?

Kolejną sprawa, Kościół jest też instytucją, która nie wiadomo, dlaczego otrzymuje grunty z bonifikatą sięgającą nawet 95-99 procent wartości nieruchomości. Uważamy, że to również powinno się skończyć.

Jesteśmy również przeciwko agitacji politycznej w kościołach, to w ogóle nie powinno się wydarzać, tak samo jak wieszanie na świątyniach banerów i mówienie na kogo głosować.

Należałoby również zlikwidować dwa artykuły w Kodeksie karnym: o obrazie uczuć religijnych, który bardzo często dotyka artystów oraz ten mówiący o zniesławieniu, który bardzo często dotyka dziennikarzy niezależnych.

Kolejna sprawa jest związana z przestępstwami w Kościele. Jakiś czas temu powstała państwowa komisja ds. pedofilii, która de facto przestała działać. Ona wykonywała dobrą robotę, kiedy przewodniczącym tej komisji był pan Błażej Kmieciak, ale ona teraz stoi w miejscu i nic się nie dzieje. Pamiętam jak poseł PiS pan Marek Ast powiedział, że „niech przyszły Sejm się tym zajmie”. W tym zakresie mamy pomysł powołania nowej komisji ds. pedofilii, ale takiej wzorowanej na rozwiązaniach z Australii, Francji oraz Niemiec. Tam wszystkie osoby, które zostały skrzywdzone dostają zadośćuczynienie, są wysłuchiwane, a w takiej komisji zasiadają fachowcy zajmujący się tematem, a nie osoby z nadania politycznego.

Otwieramy oczy i serca, uśmiechamy się i 15 października głosujemy na Lewicę, ponieważ jest ona gwarantem rozdziału kościoła od państwa.

Joanna Scheuring-Wielgus, posłanka
Chełm, 12 października 2023 r.