Komentarz do nieodwołania z funkcji wicemarszałka Sejmu posła Krzysztofa Bosaka.

- Po tym jak poseł Grzegorz Braun w grudniu zgasił gaśnicą świece chanukowe i naruszył nietykalność cielesną lekarki, która próbowała go przed tym czynem powstrzymać. Przy braku odpowiedniej reakcji ze strony pana wicemarszałka Bosaka, złożyliśmy wniosek o jego odwołanie z tej funkcji.

Wtedy usłyszeliśmy zapowiedzi i obietnice, że wszyscy, oczywiście poza Konfederacją, poprą ten wniosek. Że jeżeli nie będzie konsekwencji, której zażądał marszałek Hołownia w postaci wyrzucenia z klubu parlamentarnego Konfederacji posła Grzegorza Brauna, wówczas będą za tym, żeby ukarać klub Konfederacji, odbierając funkcję marszałkowi Bosakowi.

Ostatecznie za tym wnioskiem zagłosował tylko klub Lewicy oraz część KO z partii Zieloni, za co serdecznie dziękuję.

W takiej sytuacji wstrzymanie się od głosu, właściwie można traktować jako głosowanie przeciwne do wniosku o odwołanie pana marszałka Bosaka. Tym samym wszystkie te ugrupowania, ugrupowania prawicowe, niezależnie od tego, czy będące w koalicji rządzącej, czy w opozycji, które obroniły dzisiaj marszałka Bosaka, biorą odpowiedzialność za wszystko to, co w przyszłości wywinie w Sejmie bądź poza nim Konfederacja oraz poseł Braun.

Grzegorz Braun czyi człowiek, który stał pod Sejmem z transparentem „Szczepienia czynią wolnym”, co nawiązuje do napisu na bramie wjazdowej do obozu zagłady w Auschwitz-Birkenau. Poseł Braun, który stosował przemoc już nie pierwszy raz tutaj w Sejmie, ale i wobec byłego ministra Niedzielskiego; który wyniósł choinkę z gmachu sądu, ponieważ nie podobały mu się napisy na bombkach, czy też zniszczył sprzęt nagłaśniający na konferencji naukowej, której treść mu się nie spodobała.

Niedawno obchodziliśmy 5. rocznicę zabójstwa prezydenta Gdańska pana Pawła Adamowicza. Jeżeli na pewnym etapie nie powstrzyma się czyjejś agresji, najpierw słownej, później wobec przedmiotów, to ta agresja na końcu zostanie wymierzona w jakiegoś człowieka. A dd Straży Marszałkowskiej wiem, że pan poseł Braun jest dysponentem broni palnej.

Dlatego przestrzegam przed tym, aby lekceważyć to czym jest Konfederacja. To nie jest tylko marszałek Bosek, czy też pan Mentzen, który mówi o ekonomii. To są ludzie, którzy są zdolni do agresji słownej i fizycznej – mówiła przewodnicząca KP Lewica posłanka Anna-Maria Żukowska.

- Tylko Lewica w całości głosowała za odwołaniem wicemarszałka Bosaka z jego funkcji, nie mieliśmy wątpliwości, że Krzysztof Bosak nie powinien jej sprawować. Zadziwiać może decyzja innych klubów, dziwi podejście PiS, które pomimo zapowiedzi nie poparło naszego wniosku. Podobnie było, jeżeli chodzi o inne ugrupowania.

Natomiast my stoimy na tym samym stanowisku, iż za swoje zachowanie Krzysztof Bosak, który nie przerwał i nie upomniał Grzegorza Brauna nie poradził sobie jako wicemarszałek Sejmu – oświadczyła posłanka Paulina Matysiak